teisipäev, 9. detsember 2008

Kui pühapäev on püha päev on kõik okei okei!

Hakkasin eile mõtlema, et miks välismaa kalendrites on pühapäev pandud esimeseks päevaks aga meil on nädala viimane päev. Et kas sellest tuleb siis mingi vahe ka? Et kas nad tõesti alustavad nädalat pühapäevaga? See tundub natuke ju helgem kui alustada esmaspäevaga. Ja nädalalõpp on samuti helge, sest laupäev on saunapäev!
Pühapäev kui nädala esimene päev annaks hea alguse kogu nädalale. Pühapäev kui viimane päev nädalas võtab nädala küll kokku, kuid võibolla siis jääd liiga minevikku vaatama, mõtled kuidas läks aga tulevaks nädalaks ei valmistu, sest seda pole veel tulnud... oled vanas nädalas endiselt - päästad mis päästa annab aga see on ikkagi ainult see üks päev, kuid võiks olla terve nädal. Ja siis algab nädal esmaspäevaga - kohe pead hakkama tegutsema, aga psühholoogiliselt ei ole valmis, nagu hakkaks jooksma 100 meetrit ilma stardieelse keskendumiseta (mida ma tavaliselt teengi, aga telekas nad ju keskenduvad päris pikalt). Või siis see on sama nagu tavaliselt on, et õhtul tulevad ilusad mõtted ja tahaks teha palju heategusid aga hommikul on ikka jälle raske ärgata ja tuju on paha - tulgu siis mõtted juba hommikul, et neist oleks kasu ka midagi ütleb minu praktiline meel.
Iseenesest väga vahet ei ole võib kokkuvõtteks öelda aga põhimõtteline vahe on...

4 kommentaari:

MLR ütles ...

Hmm, aga milles probleem ? Muretse endale välismaine kalender ja asi ants.

carm ütles ...

miks tingimata välismaine, ka EELK kirikukalender on selline :)

Daire Tiigivee ütles ...

Selleaastasel GLS konverentsil käis üks lektor välja sarnase idee - tema jaoks algab uus päev mitte üles tõstes, vaid magama minnes. Kui sa oled liiga hilja või paha tujuga magama läinud, siis ei tõota ka eelseisev päev palju. Nagu ta ütles:"Maga sisse eespool mitte taga, ehk mine varem magama, mitte ära põõna poole päevani". Uuel päevale häälestumine hakkab juba eelmisel õhtul, siis ei tule hommik ja uus päev ootamatult.
Pühapäev võik sellepärast olla juba nädala esimene päev, et see on ette nähtud veeta koos Jumalaga ning iga asi (sj ka nädal), mis on koos Jumalaga alustatud, on väärtuslik ja läheb korda.

melec ütles ...

Veel parem mõte on see! Uus päev mõnes mõttes hakkab tõesti ju õhtul... ja nii mõnus mõelda, et suure magamisega. Et nagu ette lastakse kõigepealt puhata. Nii et uus nädal hakkab siis hoopis laup õhtul!